Nieuws

2014 Guess who's Back :)De doorstart van The Real Trip heeft zichzelf bewezen, het voortbestaan van het evenement is gewaarborgd. Alles en iedereen die zijn twijfels had over de levensvatbaarheid van het evenement, kan deze twijfels per direct overboord zetten. The Real Trip, een veelzijdig SUP- en windsurfevenement, kleurde twee dagen lang niet alleen het strand en de straten bij Makkum (Frielsand), maar zorgde voor een ongekend kleurig beeld op het IJsselmeer. Organisator Jan Hendrik de Bruin was er desgevraagd snel klaar mee: TOP.

The Real Trip is een al sinds halverwege de jaren negentig bestaand windsurfevenement, dat om verschillende redenen dreigde te verdwijnen. Het traditionele weekeinde was jaren achtereen hét evenement voor de Nederlandse windsurfscene. Het enorme doorzettingsvermogen van een aantal locals en talrijke vrijwilligers maakte dat The Real Trip een doorstart maakte en niet zonder succes. “Windsurfers en suppers, sponsoren, merken, lokale middenstand, toeschouwers… Tja, eigenlijk iedereen, die op wat voor manier dan ook bij het evenement betrokken was, vond het een doorslaand succes.”

“De aanloop was enorm. Op een gegeven moment hebben we op zondag de inschrijving moeten sluiten”, klinkt het dan enthousiast. “Zondag stuurden we meer dan honderd windsurfers tegelijk het water op. Wat een prachtig en kleurig plaatje leverde dat op. Natuurlijk hebben we geluk gehad me het weer. Zaterdag weinig wind, veel zon en goede temperatuur, dus bij uitstek geschikt voor de suppers. Zondag stond er aanzienlijk meer wind en dat was dus perfect voor de windsurfers”.

Die gingen dan ook als een speer over het water. “Er zijn snelheden van 60 tot 65 kilometer pr uur gemeten”, weet Jan Hendrik. “En dat tijdens heats van 4 kilometer heen, boeien en 4 kilometer terug met meer dan 100 windsurfers tegelijk. Je krijgt mogelijk wel een idee welk plaatje daar bij hoort”.

Het derde weekeinde van september volgend jaar kan al in de agenda worden geblokt, want als iets de succesvolle editie van 2014 heeft veroorzaakt, dan is het wel een vervolg in 2015. “Ja, een vervolg kan niet uitblijven”, verwoordt Jan Hendrik de niet af te remmen doorstart van het evenement. En misschien is zo’n tussenjaartje – in 2013 was er geen The Real Trip – wel even goed geweest. Het nieuwe elan dat nu wordt gebruikt om het evenement in leven te houden, zorgt eveneens voor een nieuw format en nieuwe sfeer. Jan Hendrik: “En dat viel duidelijk bij alles en iedereen in de smaak!”